Menu

Hvad er Black Friday – og hvor du kan spare penge

Hvad er Black Friday og hvor du kan spare penge

Black Friday er en amerikansk tradition, der strækker sig tilbage til efterkrigstidens USA. Her begyndte man at gøre meget ud af at lave sær- og kø-tilbud fredagen efter Thanksgiving (der traditionen tro altid falder sidste torsdag i november). Her havde mange amerikanere fri, på trods af, at det ikke var en officiel helligdag, så handelsmulighederne var gode.

Over årene er Black Friday bare blevet større og større med enorme kø-tilbud og i særlige tilfælde næsten kaoslignende tilstande i USA. Så slemt er det langt fra gået herhjemme, men Black Friday har de seneste ti år kæmpet sig ind i den danske kalender, og i dag har de fleste butikker, både online og fysiske, store besparelser på en række varer.

Hvornår er Black Friday?

Som nævnt finder Black Friday altid sted på dagen efter Thanksgiving, hvilket vil sige dagen efter sidste torsdag i november. På den måde falder Black Friday altid tæt op til julen, og mange herhjemme har indset, som amerikanerne, at denne dato gør Black Friday ideel til at starte julegaveindkøbende.

Hvornår på dagen Black Friday går i gang varierer lidt. De fleste online-butikker går typisk i luften ved midnat, og her kan det være nødvendigt at sidde klar ved computeren på lige dette tidspunkt. I fysiske butikker vil der eventuelt være kø-tilbud, der kører så længe lager haves, men her kan det være nødvendigt at sidde i kø før butikken åbner. 

Nogle åbner så også lidt tidligere end normalt. En helt tredje mulighed som både findes online og i fysiske butikker er, at man kører med det der hedder Black Days, så Black Friday kører hele ugen. På den måde kan der være tilbud fra mandag til søndag i Black Friday-ugen, dog ofte med ekstra særlige Black Friday-tilbud på selve dagen.

Hvad skal jeg være opmærksom på?

Black Friday kan være lidt uoverskuelig for mange, så det er godt at være forberedt. Og der er da også en række tips du med fordel kan tænke over på forhånd. Første tip er da lige præcis også at lægge en slags plan for dagen. Dette behøver ikke at være en nøje udført plan, men tænk over hvad du vil have ud af dagen – kigger du for hyggens skyld, eller har du ting du helst skal have fat i?

Et andet tip er også at undersøge hvor du kan få fat i ting på forhånd. Mange steder vil du kende tilbuddene på forhånd, men nogle steder holdes de hemmelige. Hav gerne en liste klar, så du ved hvor du kan finde ting, og tjek så andre steder på dagen for alternativer. Det kan også være en god ide at tjekke alternativer indenfor samme produkttype, så du får det fulde overblik.

Hvad skal jeg købe?

Du kan selvfølgelig købe stort set alt på Black Friday, men der er nogle fælder du bør undgå. Den åbenlyse er at undgå impulskøb du egentlig ikke behøver. Tilbuddene kan hurtigt overvælde, og det er nemt at komme til at putte for meget ”i kurven”.

På den anden side er en del af charmen ved Black Friday, at du også køber ting du ellers ikke ville købe. Har du noget fornuftigt du alligevel skal købe, kan det være supersmart at købe på Black Friday, men lad der også være plads til lidt selvforkælelse.På mange måder er det ideelle Black Friday-køb et køb du ikke ellers havde lavet, men som faktisk har nogle praktiske fordele. Tag for eksempel et Telefon Tripods Stativ. Et sådant stativ gør at du kan stille din telefon en række steder og få bedre billeder. Sjovt og brugbart på samme tid.

På jagt efter vilde Black Friday tilbud?

Vores oversigt over Black Friday er helt sikkert noget for DIG. Her får du en super simpel oversigt over alle de bedste danske butikker der holder Black Friday!

Gå til oversigten!